Svečano dodijeljene Nagrade udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2019. godini

Slika

U četvrtak, 13. lipnja 2019. godine u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održana je svečana dodjela Nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2019. godini.

Na prijedlog Povjerenstva za dodjelu nagrade, Nagrada za životno djelo uručena je gđi Aleksandri Štajduhar, dok su Godišnje nagrade dodijeljene gđi Nedeljki Bocak,  gđi Ivanki Jurković , gđi Bernardi Nadi Furjan te gđi Ivki Poldrugač, predstavnici udomitelja s područja Centra za socijalnu skrb Vrbovec.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je javni Poziv za prijavu Inicijativa za dodjelu nagrade udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2019. godini. Kriteriji su bili da predloženi/a udomitelj/ica obavlja nesrodničko udomiteljstvo te da nije dobitnik Nagrade u prethodnom razdoblju, pokazuje izvanredne napore u osiguravanju stabilnog i poticajnog okruženja koje omogućuje rast i razvoj korisnika, uloženim trudom znatno utječe na poboljšanje stanja korisnika , ističe se u intenzitetu, predanosti i načinu pružanja posebnih obveza udomitelja propisanih Zakonom o udomiteljstvu, svojim primjerom i ugledom u zajednici promiče udomiteljstvo.

Poseban kriterij za dodjelu Godišnje nagrade za 2019. godinu bio je pružanje socijalne usluge smještaja djeci do tri godine, a pri odabiru uzima se u obzir i zastupljenost udomitelja iz jedinica područne (regionalne) samouprave odnosno Grada Zagreba u godini za koju se Nagrada dodjeljuje u odnosu na udio u ukupnom broju udomitelja. Kriterij kojim se dodjeljuje Nagrada za životno djelo udomiteljima za izniman doprinos je najmanje 20 godina obavljanja udomiteljstva.

Nagradu za životno djelo i četiri Godišnje nagrade u obliku povelje te, po prvi puta, u novcu, 5.000,00 kuna za Godišnju i 10.000,00 kuna za Nagradu za životno djelo, nagrađenim udomiteljima uz čestitke i zahvale uručila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.